10 dagen in de Medina

Marrakech was de stad waar ik de komende 10 dagen zou verblijven. Niet alleen natuurlijk, want dat durfde ik toch net niet. Ik had een ridder bij me waardoor ik me veilig voelde in een land wat toch wel anders was dan Nederland.

We kwamen aan in de avond toen het al langzaam donker werd. Gelukkig had ik gevraagd aan ons Riad of zij ons konden ophalen bij het vliegveld en dit gebeurde ook. Aangekomen in de Medina (want daar verbleven we) werden we met onze bagage geleid door allemaal steegjes om vervolgens bij ons Riad aan te komen. De kosten om opgehaald te worden was €15, – die ik natuurlijk aan de verkeerde persoon gaf. Ik gaf de 15 euro aan de bagagejongen die blijkbaar niet bij het Riad hoorde. Gelukkig was het personeel zo tof om hier pas wat van te zeggen toen ik hem al had betaald en hij al was weggelopen. Ik besloot er geen big deal van te maken en te accepteren dat iedereen aan het begin belazerd word.

Ondanks dat het al donker was en dat wij geen kaart hadden besloten we toch het plein ‘Jemaa el Fna’ op te zoeken, want daar zaten we volgens het internet dichtbij. Na veel lastiggevallen worden en veel omleidingen naderden we eindelijk het plein en besloten daar een hapje te eten, want dat hadden we tenslotte nog niet gedaan. Het was chaotisch, druk en de taal die gesproken werd begrepen wij niet. Mijn Frans was niet meer wat het was en Engelse woorden begreep men ook maar voor de helft. Toen we de weg hadden teruggevonden naar ons Riad en in bed waren beland vroeg ik mezelf meerdere malen af, kon ik hier wel 10 dagen verblijven en het naar mijn zin hebben?

Het antwoord was JA, wat was ik een aansteller. Ik had even een cultuurshock die ik nog nooit had meegemaakt, maar ik ben eroverheen gekomen. Ja, Marokko is heel anders en soms shockerend maar tegelijkertijd geweldig. Vriendinnetjes van mij die al eerder waren gegaan hadden dezelfde cultuurshock en werden veel lastiggevallen, maar daar had ik met mijn ridder gelukkig weinig last van. Niemand durfde mij lastig te vallen met een ridder in harnas naast me die mij overduidelijk beschermde. Lullig genoeg werd hij zelf wel veel lastiggevallen, maarja het was zijn eigen schuld dat iedereen hem voor Marokkaan aanzag. Had hij er maar anders uit moeten zien.

Redenen om naar Marrakech te gaan:
1. Het heerlijke weer
2. Heb je altijd eens op een kameel willen rijden, dan is dit je kans
3. Al die lange zomerjurken die je in de kast hebt hangen kun je hier elke dag aandoen. Want met een kort broekje lopen (op niet toeristische stukken) brengt meer negatieve aandacht mee dan je wilt. (Tenzij je net zoals mij een ridder bij je hebt, dan lost hij deze problemen voor je op)
4. Wil je goedkoop een leren tas, riem, portemonnee of sandaal dan is dit de juiste plek
5. Geweldige plekken om quad te rijden, als je niet bang bent voor een beetje modder
6. En natuurlijk argon olie !!!!

Het is een geheel andere cultuur wat als vervelend/eng kan worden beschouwd, maar tegelijkertijd als prachtig kan worden ervaren. Sta je ervoor open om andere culturen te leren kennen dan is dit zeker de juiste plek. Denk je dat je de cultuur al kent door het in Nederland wonen, geef het dan een andere nieuwe kans, want het is zeker niet hetzelfde. Breng een bezoekje aan Marrakech en zie een gastvrije cultuur waar men behulpzaam is en hard werkt voor zijn of haar brood. Een plek waar niet alleen de vrouwen in gewaden lopen, maar ook de mannen…

Leave a Reply