Istanbul nummer 1

Afgelopen maand ben ik een paar daagjes naar Istanbul gegaan en wat vond ik dit een geweldige stad! Ik was er veel te kort, maar des te meer reden reden om weer terug te gaan! Ik zal je uitleggen waarom!

Waarom we naar Istanbul gingen, was vanwege de verjaardag van mijn vriendinnetje. Zij was 15 mei jarig en een item op haar Bucketlist was ‘vliegen op mijn verjaardag’. We vonden dan ook een vlucht naar Istanbul die vertrok op 15 mei 01:50, ideaal!

Om 00:00 precies, vierden we haar verjaardag op Schiphol en zo vertrokken we richting Istanbul met een beetje champi!

De weg naar Sultanahmet

Aangekomen op Sabiha Gökçen met enorme nekpijn (want slapen in het vliegtuig was geen pretje), gingen we op zoek naar wifi. We waren niet zo goed voorbereid en hadden eigenlijk niet echt gekeken hoe we naar Sultanahmet moesten gaan (want daar verbleven we). We vonden uiteindelijk wifi voor 30 minuten en besloten snel een Uber te bestellen die ons kon brengen naar de boot. We wilden de boot pakken naar Eminönü, want dat was soort van in de buurt van ons hotel.

Gedropt door een vriendelijke Uber chauffeur, kochten we een kaartje voor de boot. Toen ik vroeg hoeveel een ticket kostte, zei de man ‘I love you‘ en dat betekende dus 5 euro blijkbaar. Ik voelde me zeker welkom in Istanbul.

Op de boot, bood een man ons een thee’tje aan en vroeg of het onze eerste keer in Istanbul was. Hij gaf ons allemaal tips over deze prachtige stad en wij konden niet wachten om de stad te ontdekken.

Even later dropten we onze koffer in het hotel en gingen we op zoek naar Baklava.

Klaar voor de start

Onze start was bij Hafiz Mustafa 1864 en dat was gelukkig om de hoek van ons hotel. Er werd voor de jarige gezongen en wij hadden Baklava als ontbijt. Met een volle maag konden we onze wandeltocht voortzetten richting Aya Sophia.

Wat mij het meest opviel, was de vredige sfeer. Het voelde op een of andere manier alsof ik al vaker in Istanbul was geweest en het voelde als thuis. Heel bijzonder, aangezien ik hier nog nooit was geweest.

We brachten een bezoek aan het Aya Sophia museum. Helaas stond een groot deel in de stellingen i.v.m. onderhoud, maar het was nog steeds prachtig! We namen een kijkje in de Sultan Ahmetmoskee en wandelden door de buurt. Sultanahmet zit vol met kleurige, schattige straatjes en natuurlijk vind je bijna op elke hoek Baklava, dus wij vermaakten ons prima.

Na flinke wandeling deden we een middagdutje, want we hadden natuurlijk de nacht doorgetrokken en namen vervolgens de taxi naar Nusr-Et voor mijn vriendin haar verjaardagsmaal!

Na het eten deden we nog een drankje in een schattig barretje genaamd ‘Alexandra cocktail bar’. Deze bar bevond zich in Arnavutköy in Beşiktaş en iedereen vertelde ons dat we hier hadden moeten verbijven i.p.v. Sultanahmet want hier was het veel gezelliger (maar dan wisten we dat voor de volgende keer). Je had een mooi uitzicht op de brug, er werd leuke muziek gedraaid en er werd edamame geserveerd.

Toen we thuis kwamen maakten we een planning wat we de komende dagen nog konden zien. Istanbul was zo groot, dus het was moeilijk kiezen, maar we hadden geen keus. Al moet ik zeggen dat we best veel hebben gezien en gedaan.

So much to see, so little time

We hebben rondgedwaald in Karaköy en dit is echt een geweldige wijk. Je hebt hier veel leuke barretjes, restaurantjes en als je wilt shoppen ben je hier zeker aan het juiste adres. In de avond kun je hier ook leuk uitgaan en wij hebben nog een drankje gedaan in 360 Istanbul. Je hebt hier een mooi uitzicht over de stad.

Het Openbaar vervoer in Istanbul is ook prima geregeld. Zo pakten wij de bus naar de Ortaköy-moskee en gingen lekker wandelen naar beneden richting Taksim. We liepen langs het Çırağanpaleis  en Dolmabahçepaleis. Deze wandeling duurde echter wel langer dan gepland, want toen we eenmaal bij Dolmabahçe aankwamen, was deze helaas al gesloten, maar ook van buiten was het prachtig!

Natuurlijk hebben ook een bezoekje gebracht aan de Grand Bazaar. Je maakt hier van alles mee. Je wordt lastig gevallen, ten huwelijk gevraagd en je maakt er heel veel nieuwe vrienden!

Ook zijn we even gaan kijken bij Basilica cisterne (Yerebatan Saray) en hebben we de prachtige Süleymaniye moskee bezocht. Dit is een van de mooiste moskeeën die ik ooit heb gezien en het is zeker een bezoekje waard!

Verder hebben we natuurlijk veel en heerlijk gegeten. Veel verse vis, heerlijk vlees (en nog meer baklava) en het was allemaal ook heel goedkoop. (mijn regel om maximaal 1 x vlees/vis te eten, had ik voor Istanbul even opzij geschoven).

We zijn ook nog een keertje uitgegaan naar een tent waar er een wedstrijd was ‘’wie de meeste flessen kon bestellen aan hun tafel met de meeste sterretjes’’.

Niet mijn ding dus, maar gelukkig kunnen we het zelf erg gezellig maken.

Gastvrije stad

Ondanks het korte bezoek, was het een geweldig bezoek! De sfeer is geweldig, iedereen is super vriendelijk en overal waar je Baklava besteld, krijg je er een paar extra.

Al met al een geweldige gastvrije stad, waar ik veel te kort was, maar waar ik zeker weer terug wil komen!

Leave a Reply